Benoist: ‘Identiteti se ne smiju reducirati na tržište’

 

benoist

U prepunoj dvorani Matice Hrvatske održano je u ponedjeljak 14. travnja. predavanje Alain de Benoista poznatog francuskog intelektualca, književnika i filozofa, voditelja francuskog think tanka "Grupa za studije i istraživanje europske kulture" (Groupement de recherche et d'études sur la culture européenne). Predavanje je organizirano na inicijativu odjela za politologiju Matice Hrvatske a uz glavnoga gosta su sudjelovali Jure Vujić pročelnik odjela za politologija i Tomislav Sunić kao prevoditelj. Alain de Benoist kao veliki prijatelj Hrvatske, sudjelovao je u serijalu "Komunistički zločini u Hrvatskoj" koji je nedavno pušten na Hrvatskoj televiziji, i u kojem govori o usporedbi komunizma i nacizma kao dvije glavne ideološke matrice modernih totalitarizma. Alain de Benoist je autor je mnogobrojnih knjiga i glavni je urednik časopisa: Nouvelle Ecole, Elements, (od 1968.) i Krisis (od 1988.). Njegovi članci pojavljuju se u mnogim listovima kao što je Mankind Quarterly, Le Figaro i Le monde. Njegova djelo" Sa desnog gledišta" (Vu de droite) je dobio Veliku nagradu Eseja Francuske Akademije.

Jure Vujić je istaknuo kako je Alain de Benoist često negativno etiketiran kao vođa europske "Nove desnice", istaknuvši kako je zapravo "Nova desnica" medijski i pežorativni konstrukt. De Benoistova Grupa za studije i istraživanje europske kulture je metapolitički intelektualni pokret koji nastoji oživotvoriti idejne matrice europske tradicije usprotivljujući se svakom obliku kulturnog centralizma i globalizma. Vujić je naglasio kako se ta višeslojna idejna struja nikada nije poistovjećivala s tradicionalnom, kontrarevolucionarnom desnicom, niti s fašističkom, jakobinskom ili rasističkom desnicom, niti s liberalnom konzervativnom desnicom. Nova desnica nesumnjivo je izvukla određene pouke iz kritike filozofije prosvjetiteljstva, a ta kritika uvijek je bila bliža "desnici" nego "ljevici". No, kada je riječ o društvenoj kritici, Nova desnica uglavnom se poziva na ljevičarske autore, bilo da je riječ o krilu francuskih socijalista (Proudhon, Sorel, Pierre Leroux, Benoit Malon i drugi) ili o nešto modernijim "ljevičarskim" misliocima i piscima kao što su Ivan Illich, Andre Gorz, Herbert Marcuse, Cornelius Castoriadis, Noam Chomsky, Antonio Gramsci, Benjamin Barber, Michael Walzer ili Naomi Klein.

Alain de Benoist je predstavio u svom izlaganju, razmišljanja o budućnosti identiteta što je i glavna tematika njegove zadnje knjige "Mi i Drugi" ( Nous et les Autres). Istaknuo je kako je problematika identiteta eminentno moderno pitanje moderne i postmodernog društva u kojem nestaju jasni i čvrsti reperi. De Benoist je ukazao na važnost spoznaje složene i višeslojne geneze i genealogije identiteta u objektivnom, subjektivnom filozofskog smislu naglasivši nužnost poštivanje svih kolektivnih nacionalnih, vjerskih i etničkih identiteta. Istaknuo je kako je glavna prijetnja svim kolektivnim identitetima neoliberalna tržišna sekularizirana globalizaciju kao "stroj za uništavanje naroda". Naime, de Benoist je mišljenja da je glavna ugroza za opstanak i razvoj kulturnih identiteta u pluralnosti, financijska trans-nacionalna tržišna dinamika koja iskorjenjuje narodne zajednice i pojedince iz svojih tradicionalnih i komunitarnih korijena i promiče pod krinkom globalizacije procesa uniformizacije što kao protureakcija izaziva rasplamsavanje agresivnih političkih i etno-vjerskih "reaktivnih identiteta". (Izvor: Milan Glavinić, dnevno.hr) 

 

 

Zadruga Eneagram započela je s radom 2006. godine u Zagrebu, Hrvatska. Naša dugoročna namjera je njegovanje kulture pisane riječi. Uređujemo, prevodimo i objavljujemo najizabranije knjige i djela vrhunskih autora, iz različitih epoha i podneblja. Područje lijepe književnosti i znanosti iz kojih biramo naslove tematski su povezani s tradicionalizmom (PRISCA THEOLOGIA, PHILOSOPHIA PERENNIS, POVIJESNI REVIZIONIZAM), odnosno s djelima koja čovjeka i njegovu povijesti tumače iz perspektive metafizičke Tradicije - što je najbolje izraženo u početnom stihu Evanđelja po Ivanu: U početku bijaše LOGOS.